A Nemzeti Lovarda sorsa hosszú évekig bizonytalan volt. 1988-ban és 1989-ben történtek az utolsó nagyobb felújítások, majd sokáig a létesítmény fennmaradása sem volt biztos. Az első igazán reményteljes fordulat 2012 februárjában következett be, amikor a Kormány elfogadta a Kincsem Nemzeti Lovas Programot és felmerült a Nemzeti Lovarda felújításának szükségessége és lehetősége is.

2013. március végéig kellett várni arra a kormányhatározatra, ami megadta a zöld jelzést a Nemzeti Lovas Program megvalósításához. A kormány ekkor a támogatandó létesítményfejlesztések között a Nemzeti Lovardát is megjelölte, majd 2013 novemberére már a felújított létesítmény látványterveit is megismerhette a nagyközönség.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti Lovarda a múlt egyik szentélye, “erre kell építkezni, a régi nagy lovas személyiségek szellemét meg kell őrizni”.

A Nemzeti Lovarda végül 2016-ban egy fergeteges CSIO-val és magyar Nemzetek Díja győzelemmel búcsúzott el a pezsgő lovasélettől, majd bezárta kapuit és megkezdődtek a felújítási munkálatok.

„Gyönyörű lett a kis fedeles, gyönyörű lesz a nagy fedeles, elkészült a négyévszakos pálya.``

Minden olyan feltétel, ami ma Európában kell ahhoz, hogy valaki versenyezzen és jól érezze magát, az itt adott lesz. Egy ilyen adottságú lovas centrum, mint itt Budapest közepén, szerintem Közép-Európában nincs.” – mondta dr. Budai Gyula országgyűlési képviselő, aki 2017. 10.26-án a Nemzeti Lovardából jelentkezett:

A megújult Nemzeti Lovarda

2018. február 24-én új fejezet nyílt a magyar lovassport történetében: a lovasok hivatalosan is birtokba vehették Budapest szívében a felújított Nemzeti Lovardát, vagy ahogy Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke említette: a Nemzet Lovardáját.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte, hogy a „lónak örök helye van Magyarországon, örök helye van a magyarok lelkében”, és köszönetet mondott a megvalósítóknak, valamint a Magyar Lovas Szövetség szakembereinek és mindazon kollégáknak, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre.

Rendkívül sok elfoglaltsága ellenére az eseményen részt vett Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, aki jelenlétével méltóan magasra emelte az átadó ünnepség rangját. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a lovardát azért újíthatta fel 3,2 milliárd forintból a kormány, mert példaértékű polgári kezdeményezéssel sikerült megmenteni a pusztulástól, ma pedig a felújított Nemzeti Lovarda méltó helyet biztosíthat a versenyzőknek. A kormányfő úgy fogalmazott, nemcsak azért vagyunk itt, hogy a dicső időket emlegessük, hanem hogy néhány évtized múlva azt mondhassák az emberek: lehet, ez volt az a pillanat, amikor a magyar újra lovas nemzetté nyilvánította magát.

A Nemzeti Lovarda felújításának főbb adatai:

 • 4,5 ha terület
 • 7 épületcsoport
 • 8.800 m2 nettó szintterület
 • 2.800 m2 fedett pálya
 • 9.000 m2 szabadtéri pálya
 • 2,5 km csatorna
 • 2,6 km vízvezeték
 • 15.000 m2 burkolt út
 • 10.000 m2 tetőfelület
 • 400 fatelepítés
 • 110 alvállalkozó

Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda igazgatója nem csak a megnyitó ünnepség szervezésében vállalt oroszlánrészt, de a felújítás teljes ideje alatt folyamatosan felügyelte a munkálatokat, és különösen nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a megújuló létesítményben minden a lovak és a lovasok kényelmét szolgálja.

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu