A Nemzeti Lovarda sorsa hosszú évekig bizonytalan volt. 1988-ban és 1989-ben történtek az utolsó nagyobb felújítások, majd sokáig a létesítmény fennmaradása sem volt biztos. Az első igazán reményteljes fordulat 2012 februárjában következett be, amikor a Kormány elfogadta a Kincsem Nemzeti Lovas Programot és felmerült a Nemzeti Lovarda felújításának szükségessége és lehetősége is.

2013. március végéig kellett várni arra a kormányhatározatra, ami megadta a zöld jelzést a Nemzeti Lovas Program megvalósításához. A kormány ekkor a támogatandó létesítményfejlesztések között a Nemzeti Lovardát is megjelölte, majd 2013 novemberére már a felújított létesítmény látványterveit is megismerhette a nagyközönség.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti Lovarda a múlt egyik szentélye, “erre kell építkezni, a régi nagy lovas személyiségek szellemét meg kell őrizni”.

A Nemzeti Lovarda végül 2016-ban egy fergeteges CSIO-val és magyar Nemzetek Díja győzelemmel búcsúzott el a pezsgő lovasélettől, majd bezárta kapuit és megkezdődtek a felújítási munkálatok.

„Gyönyörű lett a kis fedeles, gyönyörű lesz a nagy fedeles, elkészült a négyévszakos pálya.``

Minden olyan feltétel, ami ma Európában kell ahhoz, hogy valaki versenyezzen és jól érezze magát, az itt adott lesz. Egy ilyen adottságú lovas centrum, mint itt Budapest közepén, szerintem Közép-Európában nincs.” – mondta dr. Budai Gyula országgyűlési képviselő, aki 2017. 10.26-án a Nemzeti Lovardából jelentkezett: