Négy napon át teltház a Nemzeti Lovardában

Tekintélyes nézőközönség előtt zajlottak a CSI***-W Nemzetközi Díjugrató és Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny versenyszámai a Nemzeti Lovardában.

Ukrajna díjugratói nyerték az olimpiai kvótát

A budapesti CSI***-W Olimpiai Kvalifikációs Csapatverseny volt a 2020-as tokiói olimpia előtti utolsó kvalifikációs verseny a régió csapatai részére. Hat csapat állt rajthoz az olimpiai részvétel reményében, pedig összesen tizenkét ország lovasainak lett volna lehetőségük a kvalifikációra.

A verseny pályája az olimpiai színvonalat súrolta. 48 lovaglás közül egyetlen hibátlan sem született, pedig válogatott, világszínvonalon versenyző lovasok léptek a pályára.

Magyarország 29 hibaponttal zárta az első kört, ahol ifj. Kövy András teljesített a legjobban, mindössze hat hibapontos eredménnyel. A magyar összeállítás többi tagja is derekasan helyt állt, hiszen a magyar csapat volt az egyetlen, ahol minden lovas be tudta fejezni a pályát.

Az ukrán színekben versenyző kétszeres olimpiai bajnok Ulrich Kirchhoff leesett, a cseh csapatból Emma Augier De Moussac lova mindkétszer megtagadta a vizet, Görögországnak pedig egyik lovasa sem ért körbe, így nem is vehettek részt a második fordulóban. A második körből Litvánia visszalépett, így már csak négy csapat maradt versenyben.

Ekkor már ifj. Szabó Gábor volt a magyar lovasok közül a legeredményesebb, ezzel Bulgáriát a biztos negyedik helyre száműzte. A csehek legrutinosabb versenyzői, Zuzana Zelinkova és Ales Opatrny hozták a kötelező formát, így az első körben élen álló ukrán csapatnak is muszáj volt jól teljesítenie.

A magyar születésű Szentirmai Ferenc a két forduló alatt mindössze egy verőhibát vétve a verseny legjobbjaként megnyerte Ukrajnának a kvalifikációt, hiszen az ő eredménye nélkül a csehek lettek volna fölényben. Ulrich Kirchhoffot ugyanis utólag diszkvalifikálták a lova oldalán a sarkantyú okozta apró sérülés miatt, az utolsóként induló René Tebbel pedig verőhibát is vétett, illetve lova az utolsó ugráson egyszer félrement.

Ukrajna végül 50 ponttal nyerte a versenyt, míg a második helyen Csehország végzett 58, a harmadikon pedig Magyarország 64 ponttal.

Ifj. Szabó Gábor harmadszorra is megnyerte a Nagydíjat

A CSI***-W Nemzetközi Díjugrató verseny egyik fénypontja a 30.000 euró összdíjazású Nagydíj volt. A nézők által egyik legjobban várt versenyszám 13 számozott akadályt és összesen 16 erőkifejtést tartalmazott, melyek között a legnagyobbak elérték a 160 centiméteres magasságot. A pálya vonalvezetésében is méltó volt a világszínvonalú jelzőre. A versenyszámba 54 lovasnak sikerült kvalifikálódnia a korábbi napok eredményei alapján, de közülük csak 49 vállalta a részvételt.

A verseny első felében nem született hibátlan lovaglás, habár voltak, akik verőhiba nélkül lovagoltak, úgy tűnt, hogy az alapidőn belül teljesíteni a pályát közel lehetetlen. Így a lovasok többsége inkább megfontolt iramra váltott, és sokáig úgy nézett ki, hogy az egy hibapontosok között lesz összevetés. De aztán a cseh Zuzana Zelinkova kockázatos lovaglással sikeresen célba ért alapidőn belül, amivel megtört a jég, így másik három lovas is a határokat feszegetve követte a példáját. Így végül négyen jutottak az összevetésbe: a cseh Zuzana Zelinkova és Ales Opatrny, az ukrán színekben versenyző René Tebbel, és a kétszeres CSIO Nagydíj győztes ifj. Szabó Gábor, aki utolsóként indulhatott az összevetésben.

A Nemzetek Díja győztes Zuzana Zelinkova erős tempóval kezdte meg az összevetést. Nagyon jó, 45.04 másodperces időeredménnyel lovagolt, de az összetett ugrás előtt kicsit nagy volt a lendület, ami hibához vezetett.
Őt követte csapattársa, az európa-bajnoki aranyérmes Ales Opatrny, aki nagy vágtájú lovával, Sangris Boy-jal szintén az előrelovaglást választotta az első vonalban, viszont ő is egy verőhibával teljesítette az összevetést 47.30 másodperc alatt. Az ukránok olimpikonja, az utolsó előttiként pályára lépő René Tebbel a biztos hibátlanra törekedve lassabban lovagolta a pálya az első felét, viszont ő is hibázott az összetettnél, így gyorsabb tempóra váltva 46.03 másodperc alatt teljesítette az összevetést.

Utolsóként a címvédő magyar bajnok ifj. Szabó Gábor következett Timpex Bölcsésszel, és ekkor még nem volt hibátlan lovaglás. Bár a lovas a biztos hibátlan taktikáját választotta, megfontolt, de a párosra jellemző lendületes lovaglással verőhiba nélkül teljesítette az összevetést és 2014, valamint 2016 után 2019-ben is megnyerte a Nagydíjat.

Ötödik helyen a Romániát képviselő Andrea Herck végzett egy hibaponttal, megelőzve a litván Donatas Janciauskast és a bolgár Angel Niagolovot. Leggyorsabb négy hibapontos lovaglással a nyolcadik helyezettnek járó díjat Szentirmai Ferenc érdemelte ki. Pontszerző helyen végzett a két hete Bulgáriában a Nemzetek Díjában dupla hibátlant lovagló ifj. Máté István Chacrinue-val, illetve a Nemzetek Díja győztes Horváth Balázs Zordonnal.

Beszámolók a további versenyszámokról:

2019. június 27.

2019. június 28.

2019. június 29.

2019. június 30

Forrás: CSIO Budapest
Fotó: Hajdu Krisztina, Lovasfotó.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.