A sportlóbírálat célja és részei

Az MSLT Tenyésztők Hétvégéjének legfontosabb része a fedezőmén jelöltek vizsgája, ami minden évben rengeteg érdeklődőt vonz. De még a lovasok közül sem tudja mindenki, mi is a rendezvény célja, és hogy pontosan mit is kell figyelni az egyes részeknél. Ehhez nyújt segítséget cikksorozatunk.

A bírálat célja

Sokszor hallani a lelátón, hogy kinek melyik ló tetszik, melyik nem tetszik és így tovább. Fontos megjegyezni, hogy ez nem szépségverseny. A sportló bírálatnak sokkal jelentősebb célja van, mégpedig hogy hosszú hasznos élettartamú sportlovakat tenyésszünk, amelyek alkalmasak a legmagasabb szintű sportkipróbálásra. Emellett fontos persze a külső kisugárzás, a tetszetős küllem is, de talán még fontosabbak a belső értékek, amelyek biztosítják a teljesítményre való alkalmasságot.

A ménkiválasztás és a mén Saját Teljesítmény Vizsga célja a fedezőménné minősítés előtt a hároméves és annál idősebb korú méncsikók teljesítőképességének és mozgástulajdonságainak felmérése, hogy szelektálni lehessen, mely egyedek örökítik tovább nagy valószínűséggel a kedvező tulajdonságokat.

Tehát a vizsgát nem feltétlen az a ló nyeri, akinek a legszebb a megjelenése, vagy legjobb az ugrótechnikája, hanem az, amelynek utódjai várhatóan a legnagyobb sikerrel fognak majd szerepelni a versenypályán. Sokszor ez persze kéz a kézben jár, de a külcsín mellett a fizikális és mentális terhelhetőség, az intelligencia, a bátorság és a szorgalom is fontos kritérium a ménkiválasztásnál.

A bírálat részei

A fiatal mének bírálata két részből áll.

Még mielőtt sor kerülne a döntő jelentőségű szereplésre, a nulladik napon fakultatív gyakorlásra van lehetőség a szabadonugró folyosóban.

Az első rész a küllemi és mozgásbírálat. A bírálandó lovat négy lábra kell állítani a bíráló négyszögben úgy, hogy a ló a bírálók előtt álljon mintegy négy méterre. Itt a bírók szemügyre veszik a lovat minden oldalról, különös tekintettel a testfelépítésre és lábállásra. Utána a felvezető háromszög körül először lépésben, majd ügetésben tekintik meg a ló mozgását hátulról, oldalról és szemből is. Itt figyelik a szabályosságot, a térnyerést, a lendületet és a rugalmasságot.

A következő napon szokott sor kerülni a szabadonugró vizsgálatra. Elsőként mindig körbevezetik a lovakat a folyosóban, hogy megszokják a helyszínt, majd szabadon engedik először csak a középső részben. A bírálók szemügyre veszik a ló szabad mozgását vágtában is, amit a szabadonugró pontozólapon értékelnek. Ha a ló kellően megnyugodott, akkor beengedik az ugrófolyosóba először csak egy bemelegítő ugrásra, majd fokozatosan emelik a magasságot a ló teljesítménye alapján. A szabadonugró teljesítményt három szempont szerint pontozzák: mégpedig stílus, képesség és készség alapján.

A rendezvény végén eredményhirdetésre kerül sor, ahol kihirdetik a pontszámuk függvényében korlátozott vagy nyilvános tenyésztési engedélyt kapott méneket, illetve díjazásra kerül 2018 Champion és Reserve Champion ménje.

További információ és a részletes program >>

Fotó: Somogyvári Anett, SAPhoto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.