CSIO *** Budapest 2015

Csütörtökön kezdetét veszi a legrangosabb magyar díjugrató verseny, a CSIO *** W Budapesten a Nemzeti Lovardában. Pénteken 14.30-kor a Furusiyya Nemzetek Díjában a magyar válogatott is starthoz áll. Vasárnap 15.00-kor a Nagydíjban szurkolhatunk a magyar válogatottért.

Ifj. Szabó Gábor – 1991.

Szabó Gábor 12 évesen kezdett versenyezni. 2008-ban indult először kontinensviadalon Prágában Timpex Ábránd nevű lovával, és ebben az évben kezdett lovagolni a Timpex Ménesnél. A következő évben megnyerte az ifjúsági Eb elődöntőjét, 2010-ben fiatal lovas magyar bajnok lett Kiskunhalason. 2011-ben, a fiatal lovak világbajnokságán győzedelmeskedett Timpex Centessel a 259 indulós középdöntőben. 2013-ban már lovagolt a magyar válogatottban a budapesti CSIO-n, és még abban az évben, a dániai Európa-bajnokságon az elődöntőben a 9. helyen végzett. Tavaly a budapesti CSIO nagy győztese volt, hiszen a nyíregyházi Timpex Ménes saját tenyésztésű lovával, Timpex Centtel a hazai közönség előtt meg tudta nyerni a nagydíjat.

Csapatlova Timpex Bölcsész: 2005-ben született sárga kanca, magyar sportló. Apja Timpex Cabale, anyja Hargita Hófehérke, anyai nagyapja Hargita. Tenyésztője a Timpex Ménes.

Másik lova: Timpex Cent, 2003-ban született pej mén, apja: Cento, anyja Hargita Hihető, anyai nagyapja: Hargita. Tenyésztője a Timpex Ménes.

Szász Sándor – 1971

Szász Sándor nyolc évesen kezdett lovagolni Mezőhegyesen, tíz éves kora óta versenyez. 16, 17 és 18 évesen indult ifjúsági Európa-bajnokságokon Fecske és Many nevű lovaival. Említésre méltó az elődöntőben elért előkelő második helye.
Tizennyolc éves korában lovagolta az első Nemzetek Díját a felnőtt csapat tagjaként, azóta több mint harminc alkalommal lovagolt Magyarországért. Kabalával minősült a barcelonai olimpiára, ezért lehetőséget kapott, hogy lovas tudását kitűnő szakemberekkel fejlessze tovább, így Mezőhegyesről egy évre Németországba utazhatott Kabalával. A ló sérülése azonban végül megakadályozta, hogy részt vegyen az olimpián.

Húsz éves kora óta Németországban él. Saját versenyistállóját vezeti, versenyez, ugrólovakat tenyészt és képez ki. 2010-ben a Világjátékok elődöntőjében szenzációs lovaglással a harmadik helyet szerezte meg. Csapatunk legrutinosabb tagja, öt ízben lovagolt Európa-bajnokságon, edzőként is fő motorja válogatottunknak.

Csapatlova Luftikus Boy: 2004-ben született, bajor pej mén. Apja Landprinz, anyja Diana, anyai nagyapja Duktus. Tenyésztője Spindler Ljubica Banic, GER.

Horváth Balázs – 1978.

A kecskeméti lovas, aki már 16 éve a Pataki Ménes versenyzője, évek óta vezeti a magyar ranglistát. Négyszeres Magyar Bajnok, az elmúlt két évben a saját maga által kiképzett PM Jumping Ladyvel. Tavaly PM Dianával nyolcadik lett a fiatal lovak világbajnokságán a hatéves korosztályban, ami minden idők legjobb magyar teljesítménye. A profi lovas eleganciájával és precíz lovaglásával mindig az esélyesek között van, kitűnő menedzselés jellemzi pályafutását. A biztos hátteret a kecskeméti Pataki Ménes biztosítja számára. Az elmúlt időszakban helyezett volt Grazban, Ebreichsdorfban és az olomouczi nagydíjakban.

Csapatlova Zordon, 2003-as Ginus apaságú sárga mén, anyja Linda, anyai nagyapja: Góliát. Tenyésztője az Enyingi Agrár Rt.

Hugyecz Mariann – 1983.

A hetényegyházi lovasnő indult ifjúsági és fiatal lovas Európa-bajnokságokon. Hosszabb időt töltött Nagy-Britanniában a jelenlegi angol szövetségi kapitánynál, Diana Lampardnál, majd Németországban, Helena Weinbergnél. Pályafutása során Európa szinte összes nagy versenyén starthoz állt, és Bulgáriában CSIO nagydíjat is tudott nyerni. Az elmúlt években ismét visszatért a válogatottba, és két kiváló képességű lovával meghatározó szerepet játszik hazánk díjugratásában.

Csapatlova: Chacco Boy, 2005-ben született pej herélt. Apja Chacco Blue, anyja Paola, anyai nagyapja PIT 1. Tenyésztője: Lewitzi Ménes.

Másik lova: Neverlast, 2004-ben született pej herélt. Apja E. Napels, anyja: Rainy Day, anyai nagyapja: Ramiro. Tenyésztője: Wolfgang Harjes.

Tóth László – 1987.

Tóth László 1999-ben, 12 évesen kezdett el versenyezni, és 2001-ben már a felnőtt országos bajnokságon indult. 2002-ben vett részt először ifjúsági Európa-bajnokságon a németországi Hagenben. 2003-ban Budapesten lovagolt először felnőtt CSIO versenyen. 2004-ben tagja volt az ifjúsági bajnokcsapatnak. 2006-ban lovagolt először Nemzetek Díja versenyben, Dániában. A 2012-es budapesti CSIO legeredményesebb magyar lovasa volt Isti nyergében. 2013-ban Európa-bajnokságon, 2014-ben pedig világbajnokságon képviselte hazánkat. Hosszabb sérülés után bíztató formában tér vissza idén.
Csapatlova Isti: 2003-ban született, magyar herélt sportló. Apja Istafan, anyja Lord Major Sissi, anyai nagyapja Lord Major, tenyésztője Takács Péter, Taszár.

Németh István szövetségi kapitány

A BUDAPESTI CSIO ELŐKÉSZÜLETEI JAVÁBAN ZAJLANAK, ALIG PÁR NAP VAN HÁTRA AZ ÉV LEGRANGOSABB NEMZETKÖZI DÍJUGRATÓ VERSENYÉNEK KEZDETÉIG. AZ IDÉN A MAGYAR VÁLOGATOTT ÚJONNAN MEGVÁLASZTOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNNYAL VÁG NEKI ENNEK A FONTOS MEGMÉRETTETÉSNEK. NÉMETH ISTVÁNT KÉRDEZZÜK AZ ESÉLYEKRŐL, REMÉNYEKRŐL.

Hogy telt az első félév, mint szövetségi kapitány?

A szezon elején az előző évben már minősülést szerzett lovasokra építettem, azt is figyelembe véve, hogy ki mikor és hogyan kezdte meg a lovak felversenyzését a szabadtéri szezonra. Februárban egyeztettünk a lovasokkal, hogy milyen versenyeket terveznek, hogyan készülnek az első CSIO-ra Linzbe. Remekül sikerült a start az első forduló után második helyen álltunk másik két csapattal holtversenyben, és már az első forduló után három párosunk is minősítette magát az Európa bajnokságra. Nehéz verseny volt, a második fordulót még nem bírták olyan jól a lovak. Végül is a nyolcadik helyen végeztünk. Celjében a következő hétvégen is bejutottunk a második fordulóba és a hetedik helyet szereztük meg. A legutolsó verseny a CSI*** Olomouc-i volt. A nagydíj versenyszámban öt lovasunk is a díjazottak között végzett. Horváth Balázs  3., Szász Sándor 6., Füzér Gábor 7., Szabó Gábor 11., Tóth László 13. helyezést érte el.

Mit vársz a budapesti CSIO-n a magyar csapattól a Nemzetek Díjában és a nagydíjban?

Remélem, hogy ezen a számunkra nagyon fontos versenyen is bekerülünk a második fordulóba és szeretném, ha az első hat hely valamelyikét megszereznénk. Ez lesz az utolsó kvalifikációs lehetőség a lovasoknak és a lovaknak az EB-re. Ezért mind a Nemzetek Díja  mind a nagydíj nagyon fontos a párosoknak. Remélem minél több lovasunk ér el jó helyezést.

Mely párosokra számítasz és miért?

Horváth Balázs Zordonnal kitűnően teljesített az idén. Hugyecz Mariann két lovával is számításba jöhet – Chacco-Boy és Never Last- sok verseny van bennük és egyenletesen jól mennek. Ifj. Szabó Gábor a tavalyi CSIO Nagydíj győztesének mindkét lova még a szezonja elején van, de mindkettő – Timpex Cent és Timpex Bölcsész – kiemelkedő teljesítményre képes. Tóth László és Isti is felversenyezték már magukat, Szász Sándor Luftikus Boy Linz-ben és Olomouc-ban is bizonyított, Ferana  pedig reméljük  visszatérhet sérüléséből addigra.

Mik a tervek a szezon további részére?

Sűrű lesz a program a budapesti CSIO után. pozsonyi CSIO, somorjai CSI***  plusz olimpiai kvalifikációs csapatverseny és az Európa bajnokság augusztus közepén. Ami szóba jöhet még ezek a versenyek után szeptember elején arezzoi CSIO és esetleg a Nemzetek Díja döntő szeptember végén, ha bejutunk.

Lesz-e lovasunk a riói olimpián?

Ez még a jövő titka, de indulunk a csapat kvalifikációs versenyen Somorján. Az itt a nyerő csapat minősül az olimpiára. Erős ellenfelekkel kell megmérkőznünk, de ha a csapat véletlenül nem minősülne, abban az esetben az egyéni minősülést célozzuk meg.


Friss apukaként hogy tudod össze egyeztetni a munkát és a magánéletet?

Nagy örömet jelent számomra a kisfiam megszületése és lehetőség szerint a lehető legtöbb időt töltöm a családommal, de természetesen ez nem befolyásolja a munkámat, hiszen mindig is a lovak körül forgott az életem és ezen a szülői szerep sem változtat. Szeretném, ha a fiam is hasonlóan hozzám a lovak között nőne fel és később átvenné a stafétát és Ő is lovagolna, versenyezne.

www.csiobudapest.hu a honlapon minden aktuális információ megtalálható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.