CSIO***W BUDAPEST 2016

A lovassport

A lovassportok a háborúk során a hadviselésben nagyon fontos szerepet játszó lovaskatonák és a lovak kiképzéséből alakultak ki. Akkoriban a lovak rendkívüli szerepet töltöttek be a mindennapokban, jelenlétük természetes volt. A városiasodás mindent átformált, a világ ma egészen más képet mutat, de a lovak iránti szeretetünk továbbra is megmaradt. A lovassport ma már az egyetlen objektív értékmérője a lótenyésztésnek, ami az elmúlt évtizedekben néhány Európai országban, mint például Németország, Franciaország, Hollandia, virágzó gazdasági ágazattá fejlődött.

A lovassportokban rendkívül fontos a lovak teljesítménye, tudása, kiképzésük minősége, a lovas feladata pedig, hogy a ló engedelmességét és ügyességét a lehető legmagasabb szintre fejlessze. Hivatalosan a lovassport fogalma alá azok a lovas­sport szakágak tartoznak, amelyeket a Nemzetközi Lovassport Szövetség (Fédération Equestre Internationale, FEI) szervez és irányít. Az FEI 1921-ben alakult meg Lausanne-ban a Magyar Lovassport Szövetség 1927-ben csatlakozott hozzá.

Az olimpiai játékokon a lovassportban hat aranyérmet osztanak ki a díjugratás, díjlovaglás és lovastusa egyéni és csapat versenyszámok győzteseinek.

A díjugratás

A díjugrató versenyek a ló ugrókészségét, képességét, ügyességét, engedelmességét és a versenyző lovas tudását teszik próbára. A versenyzők a hibákért, mint például az akadály leverése vagy a ló ellenszegülése, hibapontokat kapnak. Az a versenyző nyer, aki hibapont nélkül, a legrövidebb idő alatt teljesíti a feladatokat. A legrangosabb díjugrató verseny az olimpiai játékok díjugratása. A díjugrató versenyek legmagasabb pályái 160 centiméter magas akadályokon kerülnek kiírásra. A cél az, hogy a legrugalmasabb, a legjobban tanított, a legügyesebb és a legfegyelmezettebb ló-lovas páros nyerje meg a versenyt.

A teljesítmény a lovas és a ló mozgásának tökéletes összhangján múlik.

A magasabb, négy vagy öt csillag kategóriájú díjugrató versenyek pénzdíjai ma már az egekig szöknek, a több napos versenyeken belül néhány versenyszám pénzdíja meghaladja a több százezer eurót.

CSIO***-W nemzetközi díjugrató verseny

Díjugrató sport a legmagasabb nemzetközi szinten, élőben, Magyarországon.

A Nemzetek Díja versenysorozatot az FEI a múlt század elején rendezte először. A csapatok tagjai eleinte a katonaság köreiből kerültek ki, és nagyon kevés nemzet szállhatott harcba a végső győzelemért. 2013-ban a Furusiyya FEI Nemzetek Díja™ új arculatot kapott, és mára az egyik legizgalmasabb, világszerte ismert versenysorozatává vált a sportágnak. Az elmúlt két szezonban számtalan ország csatlakozott a sorozathoz, eddig ismeretlen ló-lovas párosok hada jelent meg, hogy versenybe szálljon az uralkodó, ranglistavezető nemzetek csapataival.

A CSIO versenyt minden nemzet évente egy alkalommal rendezheti meg. A négynapos verseny során tizenkét versenyszámban mérik össze tudásukat a díjugrató lovasok, a kiemelt díjazású versenyszámok a pénteki „Nemzetek Díja”, a szombati és a vasárnapi Nagydíj.

Az FEI szigorú pénzdíj követelményeket támaszt a magasabb kategóriájú versenyek rendezői felé.

A Budapest CSIO verseny összes pénzdíjazása 140 000 Euro. Az Európai Divízió II. csoportjában, ahová hazánk csapata is tartozik, a hét versenyhelyszín egyikeként Budapestre (Nemzeti Lovarda) esett az FEI választása, hogy kvalifikációs verseny helyszíne legyen.

 

A verseny helyszíne Budapest közepén a Nemzeti Lovarda

A verseny szervezői 2012-ben újra a „jól bevált” helyszínre, a Nemzeti Lovardába hozták vissza a CSIO versenyt. A sportesemény az elmúlt négy évben töretlenül fejlődik és egyre vonzóbb a sportokat kedvelő nézők számára. Bár a verseny elsősorban a szakmai közönséget vonzza a helyszínre, a jól megrendezett, érdekes programokkal színesített esemény évről évre több család érdeklődését kelti fel.

A lovak szeretete világszerte számtalan nagyvárosban emberek tömegeit hozza össze, hogy lovasaikért szurkoljanak egy olyan versenysorozat keretein belül, amely a létező legjobb paripákat vonultatja fel.

Elődeink másfél évszázada azzal a céllal hozták létre a Tattersallt, hogy vásárok, bemutatók, versenyek szervezésével segítsék a minőségi lótenyésztést.

Ez lényegében ma sincs másként. A versenyeken a tenyésztők és tulajdonosok a legjobb lovasokkal a nyeregben mérettetik meg lovaikat, és egy-egy sikeres pálya teljesítése után gyakran előfordul, hogy nagy értékű lovak cserélnek azonnal gazdát.

 

Kommunikáció, támogatás

A verseny sikeres megvalósításán elkötelezett, tapasztalt csapat dolgozik. A sport szabályainak betartatása mellett a legfontosabb feladatunk, hogy a lehető legszínvonalasabb, és leglátvá­nyosabb sportágnak mutassuk be a díjugratást. A rendezvény kommunikációja 2015 év decemberében kezdődött meg. Az elkövetkező időben a rendezvényt propagáló rendszeres és egyre gyakoribb megjelenéseken a támogatók azzal arányos felületeket kapnak, amilyen módon és mértékben támogatják a 2016. évi CSIO versenyt.

A versenyről szóló cikkek, beharangozók az eseményt megelőző hónapoktól folyamatos megjelenést kapnak a szaklapokban.

2015-ben tizenkilenc nemzet száztizenöt lovasa, kettőszázhetven lóval vett részt a rendezvényen.

2015-ben az M4 sportcsatornán a szombati és a vasárnapi Nagydíjat élőben, a pénteki Nemzetek Díja versenyszámot felvételről követhették a nézők a TV-ben.

A CSIO verseny nézettségi adatainak köszönhetően az M4 megvásárolta a 2015. évi aacheni lovas Európa-bajnokság közvetítési jogát, mellyel újabb nézettségi rekordokat ért el.

Az M4 2016. évi műsorprogramjába felvette a Budapest CSIO***-W verseny kiemelt versenyszámainak élő és felvételről való közvetítését.

Az MTVA sportcsatorna közvetítései és az ajánlatban összeállított egyéb megjelenési felületek kiváló megjelenési lehetőséget nyújtanak a szponzorok számára, mely egy hosszú távú kapcsolat alapjai is lehetnek. A rendezvény lehetőséget teremt a támogatók részére, hogy a lovassport szereplőivel közelebbről is megismerkedjenek és betekintést nyerjenek ebbe a kívülről misztikusnak tűnő lovas világba.

A szervezők nem titkolt vágya, hogy az elmúlt évi versenyrendezői sikerek megismétlődjenek, és kiváló magyar eredmények szülessenek a hazánkban megrendezésre kerülő legrangosabb díjugrató eseményen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.