Felvételi vizsga a 2014-es díjugrató Talent programra a Nemzeti Lovardában

Október 28-29-én a Tattersall adott otthont a hazánkban első alkalommal megszervezett Talent program felvételi vizsgájának. A tehetségkutató program célja az elhivatott, tehetséges fiatalok szakmai támogatása a sportág fejlődését szem előtt tartva. A Magyar Lovas Szövetség a program meghatározott költségeit a sportágfejlesztési támogatásából biztosítja (helyszín, edző, egységes megjelenést biztosító felszerelés, meghatározott versenyek nevezési díjait)

A holland mintára készült felvételi vizsga a keddi napon vette kezdetét a 14-20 éves korosztály számára. A 23 résztvevő mindegyike megfelelt a jelentkezési feltételeknek, mely ebben a csoportban 3 db befejezett A/1-es pálya volt. A vizsgázóknak saját edzőjük segítsége mellett, versenykörülményeknek megfelelő 130 cm-es magasságú pályát kellett lelovagolniuk az „Edzői Kar” előtt. Szotyori Nagy Kristóf – a Díjugrató Szakág Elnöke – vezényelte a felvételi vizsga menetét, szigorúan betartva a felvételi szabályokat és a napirendet egyaránt. A felmérő edzők (Stróbl Dorottya – a Magyar Lovas Szövetség Főtitkára, ifj. Kövy András – az Utánpótlás Korosztály Csapatkapitánya valamint Füzér Gábor – a 2014-es év Legsikeresebb Edzője) folyamatosan figyelték a felvételizők teljesítményét és szakmai jegyzetet készítettek a jelentkezők első pályájáról, majd szóban értékelték a látottakat. A Karádi László által épített pálya befejezése után – az „Edzői Kar” reggeli eligazításakor megkapott beosztás szerint – az egyik kiemelt edzővel vonulhatott félre a felvételiző, akinek a segítségével – 20-25 perc szakmai megbeszélés és edzés után – kijavíthatta az észlelt hibákat. Ezután jöhetett az igazi megmérettetés, hiszen ugyanazt a vonalvezetésű és magasságú pályát kellett újra lelovagolnia a vizsgázónak. Itt a rövid felkészítés után, már a fejlődés mértékét vizsgálták a szakemberek és értékelték a látottakat. A jelentkezők mindkét pályájáról videó dokumentáció készült, mely segítette az „Edzői Kar” munkáját és döntését. A vizsgabizottság a felvételeket többször visszanézve, kielemezve hozta meg a végső döntést. A program első fordulójában az alábbi tehetséges fiatalok (párosok) nyertek felvételt a 14-20 éves kategóriában:

 

Bagyánszky Gabriella CESANNE
Bencsik Laura BÁLFIÚ
Csonka Zsófia GARA
Füzér Flóra DEVIL Z
Hollé Sára KURTANO
Jármy Vince PRIMA
Kovács Roland LIDÉRC
Markó Rebeka MONT BLANC
Mráz Tamás BASCO
Reisz Panna CAPTAIN
Sopronyi Réka RANDI
Weinhardt Virág EQUEST CHA- CHA

 

Természetesen a felvételi metódus a 11-15 éves korosztálynak is a fent leírtak alapján zajlott, azzal a különbséggel, hogy nekik a jelentkezési feltétel alacsonyabb szintű pályák teljesítése volt, és a helyszínen 115 cm-es magasságú pályán kellett bemutatkozniuk. Ennek a korosztálynak talán még fontosabb volt a kiemelt edzők szakmai tanácsadása és lelki támogatása, hisz a legtöbbjük alig 1-2 éve versenyzik aktívan a díjugratásban. Itt szeretném felhívni a figyelmet a szakmai bizottság által kijelölt „Edzői Kar” (Horváth Balázs, Janik Attila, Németh István, Pirik Zsolt, Stelzer Viktor, Szász Attila) kiemelkedő és nehéz munkájára, mivel a szakmai tudásuk legjavát adva próbáltak rövid idő alatt a legtöbbet segíteni, a számukra új tanoncoknak, úgy hogy az eredmény azonnal kézzelfogható legyen. A program első fordulójában az alábbi tehetséges fiatalok (párosok) nyertek felvételt a 11-15 éves kategóriában:

 

Bognár Dóra PIANO
Boros Zsuzsanna AFRODITÉ
Csordás Luca Virág BALOUBET
Endrédi Tekla FALKÓ
Erdős Jázmin AMAZON
Gátfalvi Kira GRAPPA
Horváth Márkó RÁDIHÁZA CSICSERGŐS
Kof-Kiss Dorka APOLLÓ
Kossuth Dóra FURIOSO XXXIV-127 RICSI
Kovács Georgina VIADOR
Molnár Emese Zoé CONNECTION 20
Sólyom Sára CASH
Szabó Virág AMATI ADONIS
Szarka Éva FAUNA
Szuhai Péter LUDWIG
Tóth Boglárka ARS PAUL
Tóth Ninetta PLANKTON
Vecsei Lili PM CARNEVAL

 

A sikeres felvételi vizsgát tett fiatal tehetségeknek még csak most kezdődik a program legjava. A 14-20 éves korosztály a téli edzés időszakban az általa választott környékbéli kiemelt edzővel közösen dolgozva fejlesztheti tovább képességeit (akár a nevelő edző részvételével), hogy a tehetségkutató program második fordulójában bemutathassa a fejlődését. A Magyar Lovas Szövetség mindenki számára nyolc gyakorlati alkalmat biztosít a sportágfejlesztési alapból. Az „Edzői Kar” három edzőtábort szervez a 11-15 éves korosztályba bejutott tehetséges fiatalok továbbképzésére A gyakorlati edzések mellett a fiatalok elméleti oktatásban is részesülnek a következő megmérettetésig, melynek várható ideje 2015. április 10. A tavaszi vizsga alkalmával a programba bekerülni már nem lehet, kizárólag létszámszűkítésre kerül majd sor.

 

Mindenkinek sikeres felkészülési időszakot kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.