Görög győzelem a Honvédelmi Minisztérium Nagydíjában

Csütörtök délután 36 fokos hőségben került sor a CSIO3* Honvédelmi Minisztérium Grand Prix-ra. A 150 centiméteres, összevetéses versenyszám pénzdíja 52.000 euró volt. A versenyszámra 15 ország lovasa nevezett.

A svájci Julien Pradervand pályáján 13 akadály, 16 erőkifejtés várta a lovasokat.

Az alappálya alaposan megdolgoztatta a lovasokat, az első hibátlan lovaglásra a 13. indulóig kellett várni. A legtöbb hiba a pozsonyi hidat formáló meredeknél és a hármasugrásnál történt. A feladat még olyan rendkívül tapasztalt lovasokon is kifogott, mint az osztrák Gerfried Puck vagy Stefan Eder.

Végül hét lovas jutott az összevetésbe, ahol a 300 méteresre rövidült pályáján 7 akadály, 8 erőkifejtés várta a lovasokat. A nagy meleg és az igen technikás és fárasztó alappálya ellenére több hibátlan lovaglást is láthatott a közönség.

Az első összevető a holland Wout-Jan van der Schans volt, aki lova ellenkezése ellenére szép, tempós lovaglással, de némi időveszteséggel abszolválta a pályát.

Wout-Jan van der Schans (NED) - A S Bombay
Wout-Jan van der Schans (NED) – A S Bombay

Úgy tűnt, a másodikként pályára lovagló Matheus Correa és Zeusz átvehetik a vezetést, de végül mindössze két századmásodperccel lemaradtak a holland párostól. Majd jött a német Jörne Sprehe és egy újabb gyors hibátlannal vette át a vezetést.

Jörne Sprehe (GER) - Hot Easy
Jörne Sprehe (GER) – Hot Easy

Ennél jobb időt csak az összevetés utolsó indulója, Angelos Touloupis és Lord Mexx tudott futni, a görög versenyző egy nagyon tempós lovaglással szerezte meg a győzelmet.

Angelos Touloupis (GRE) - Lord Mexx
Angelos Touloupis (GRE) – Lord Mexx

Bart Lips, Thibaut Keller és Demi van Grunsven verőhibával zárták az összevetést.

A Nagydíj 42 indulója között 10 magyar lovas volt. Kalán Eszter saját képzésű kancájával, Garezával a legjobb magyar eredményt érte el egy verőhibával, de a legjobb magyar idővel, így a helyezettek között, a 12. helyen végzett.

Kalán Eszter (HUN) - Gareza
Kalán Eszter (HUN) – Gareza

Eredmények:

 • 1. Angelos Touloupis – Lord Mexx
 • 2. Jörne Sprehe – Hot Easy
 • 3. Wout-Jan van der Schans – A S Bombay
 • 4. Matheus Correa – Zeusz
 • 5. Bart Lips – Davinci Z
 • 6. Demi van Grunsven – Hucinta
 • 7. Thibaut Keller – Happy Girl T
 • 8. Omar Bonomelli – Chippendel de la Tour
 • 9. Elian Baumann – Little Lumpi E
 • 10. Christoph Obernauer – Kleons Renegade
 • 11. Sophie Hinners – Cepano Baloubet
 • 12. Kalán Eszter– Gareza
 • 15. Ifj. Lázár Zoltán – Diablo
 • 20. Szuhai Gyula – Lawisangos
 • 23. Vándor Zsófia – Leopard of Ballmore
 • 25. Weinhardt Virág – Chiclana
 • 26. Ifj. Szabó Gábor – Chacrinue
 • 29. Ács-Heibl Ágnes – Krokant
 • 30. Mráz Tamás – Sanghata

A Honvédelmi Minisztérium különdíját Schmidt Gábor sportért felelős helyettes államtitkár adta át a helyezetteknek. A különleges, eozinmázas Zsolnay ló szobrot, illetve a két Zsolnay porcelán vázát Bachar Najari, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa adta át a dobogósoknak. A helyezetteknek Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke gratulált.

Német fölény a Regale díjában

A Regale díjáért megrendezett 140 centiméteres versenyszámban 49 lovas állt rajthoz a 3000 eurós összenyereményért.
Hazai versenyzőink kiválóan helyt álltak, sok szép hibátlan pályával örvendeztetve meg a közönséget, viszont most a német lovasoknak szólalt meg a himnusz. Sönke Aldinger és David Will közel azonos időeredménnyel ért célba, de a Longines időmérő berendezése most Sönke Aldinger javára döntött a hétvége egyik legrutinosabb lovasával szemben. Harmadik helyen az idei évben végig nagyszerű teljesítményt nyújtó Szentirmai Péter – Express páros végzett, megelőzve a Cornetet lovagló ifj. Szuhai Gyulát és Czékus Zoltánt Castróval. Hatodik helyen pedig az olasz Martina Giordanónak gratulált Schlezák Melinda a versenybíróság képviseletében, illetve Szotyori Nagy Kristóf a Díjugrató Szakág elnöke.

Sönke Aldinger (GER) - Baden Classic
Sönke Aldinger (GER) – Baden Classic

Másodjára szólt a himnusz Kovács Henrinek az Agrárminisztérium díjában

A fiatal lovak versenyszámának középdöntője 2000 euros összdíjazással az Agrárminisztérium díjáért került megrendezésre.

A szerdaihoz hasonló módon jobbnál-jobb pályák születtek, hiszen kiváló hat- és hétéves lovak álltak rajthoz a versenyszámban. A párosok több mint fele hibátlanul teljesítette mindkét fázist, így nagyon szoros versenyben dőlt el, hogy ki az, aki a helyezettek között fog végezni.

A szerdai nap negyedik helyezett párosa, Kovács Henri és a Czuczi István által tenyésztett Honeymoon IC most nem talált legyőzőre, és egyedüliként ért célba 27 másodpercen belüli időeredménnyel. Második helyen ifj. Szabó Gábor végzett Xixo Borgiával, megelőzve Kovács Henrit másik lovával, a szintén hazai tenyésztésű Queen Of Zucceróval. Negyedik helyen zárt az osztrák Katharina Rhomberg, majd Krucsó Szabolcs Chesterfield nevű lovával, megelőzve Aurelia Losert Svájc színeiben.

A díjátadón gratulált Dallos Gyula mesteredző és örökös magyar bajnok, illetve dr. Szabó Csaba a versenybíróság képviseletében.

Kovacs Henri (FIN) - Honeymoon IC
Kovacs Henri (FIN) – Honeymoon IC

A verseny pénteken reggel 8 órakor egy 135 centiméteres versenyszámmal folytatódik.

Tovább a CSIO Budapest weboldalra »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.