Így zajlik a sportlovak szabadonugró bírálata

A Magyar Sportlótenyésztők Egyesületének rendezvényein rendre a szabadonugró feladat vonzza a legnagyobb tömegeket. Nézzük, hogyan zajlik ilyenkor a lovak szakmai elbírálása.

A magyar sportló fajta, ahogy nevéből is kiderül, elsősorban sport céljából, hátaslóként lett kitenyésztve. Ezen belül legfőképpen a díjugratásra, vagy militaryra alkalmas egyedeket ad. Így érthető, hogy a küllemi és mozgásbírálaton kívül az ugró bírálat is szerves része a sportlovak teljesítményvizsgálatának. A lovak várható ugróteljesítményét a szabadonugró folyosóban értékelik.

A szabadonugró feladat lebonyolítása

A szabadonugró feladatot egy épített ugrófolyosóban végzik. Az ugrófolyosóban a könnyebb rávezetést egy földön fekvő rúd segíti. Attól 3 méterre egy kis meredek a beosztó ugrás, azt követi 6,5 méterre egy kis oxer, majd 7,3 méterre egy meghívós oxer. Az oxer szélessége a magasságával arányosan nő. Alap felállításnál az utolsó ugrás magassága maximum 90 cm. Hároméves lovak részére 130 centiméterig, Négyévesek részére 140 centiméterig emelhető az oxer.

A vezetőbíró dönthet arról, hogy egy ló hamarabb is befejezheti az ugrást, mint a fent leírtak, illetve kérheti az emelést. Ínvédők használata csak a mellső lábakon megengedett. A hátsó lábakon semmilyen védőfelszerelés nem alkalmazható.

A szabadonugró feladat bírálata

A bírók 0-10 pont között értékelik a stílust, készséget és képességet. Az eredményt a szabadonugró bírálati lapon rögzítik.

A készség jelenti a ló együttműködő képességét, a lelkesedését, hogy mennyire szívesen végzi el az ugró feladatot. A stílus jelenti a ló ugróstílusát, amit sokszor a bascule-lel szoktak azonosítani, de annál sokkal több. A bascule a ló ugrás legmagasabb pontján felvett testhelyzete, amit a leggyakrabban szoktak fotókon is megörökíteni. Itt remekül megállapítható a ló mellső lábtechnikája, illetve hogy mennyire használja az ugráshoz a hátát, viszont az nem látszik, hogy milyen a hátsó lábtechnikája, mennyire könnyen jön el a ló a talajtól, vagy hogy milyen gyorsak a reflexei. Tehát a jó bascule szükséges de nem elégséges feltétele a jó ugróstílusnak. A képesség pedig a ló azon képességet jelenti, hogy mekkorát tud ugrani.

Szokás mondani, hogy a felsorolt három tulajdonság közül legalább kettőnek meg kell lennie, hogy egy ló eredményesen tudjon szerepelni a díjugrató versenyeken. Ha kevésbé jó a stílus, viszont lelkes és nagy képesség van benne, akkor még lehet eredményes. Ugyanez igaz, ha mondjuk remek a stílus és megvan a képesség is, de kevésbé készséges. Egy profi lovassal még érhet el eredményeket. Viszont ha már kettő hibádzik, akkor nem sok reménnyel kecsegtet az egyed a sportban. Viszont ideális esetben mindhárom tulajdonság jelen van, így a ménkiválasztásnál sem érik be kevesebbel. A bírák olyan lovat keresnek, aki bátran és lelkesen keresi a feladatot, könnyen teljesíti a nagyobb ugrásokat is és kiváló technikával ugrik.

Tovább az MSLT Tenyésztők Hétvégéjének részletes programjára >>

Fotó: Somogyvári Anett, SAPhoto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.