MSLT Ménszemle és Ménbemutató

A Magyar Sportlótenyésztők  és Félvér tenyésztők Országos Egyesülete (MSLT) által rendezett Országos Ménszemlén és Ménbemutatón vehetett részt az, aki február 2-án, vasárnap a Nemzeti Lovardába látogatott. A színvonalas rendezvény szerencsére annyi érdeklődőt vonzott a Tattersall-ba, hogy a fedeles megtelt lelátóin egy tűt sem lehetett volna leejteni.

Az egész napos esemény első pontja a 13 ménjelölt bemutatkozása, felvezetése és küllemi bírálata volt, majd a ménjelöltek mozgását, ugróképességét és -készségét a szabadonugró feladatban értékelte a bírói testület. Kiemelném Cariba Dam nevét, aki finom, tetszetős megjelenése mellett a szabadonugró folyosóban nyújtott teljesítménye is mindenkit elkápráztatott, továbbá Aranykapu Ciacopilot-t, aki lélegzetelállító küllemével egy az egyben az ideális nyugati sportló megtestesítője.

Az eredményhirdetés során a következő 5 ménjelölt kapott nyilvános fedeztetési engedélyt a magyar sportló fajtában:

  1. Horka (2011-es születésű, sötétpej, magyar sportló) – Tenyésztője és tulajdonosa: Ger-Szer Kft., Kölked
  2. Aranykapu Ciacopilot (2010-es születésű, pej, bajor) – Tenyésztője: Meier Hannelore; Tulajdonosa: Andírkó Attila, Hajdúböszörmény
  3. Cariba Dam (2009-es születésű, nyárifekete, oldenburgi) – Tenyésztője: Burkhard Seibel; Tulajdonosa: Erdélyi Ferenc, Rimóc
  4. Carte Noire (2006-os születésű, szürke, westfáliai) – Tenyésztője: Antonius Schultze; Tulajdonosa: Marina Fedorovskaya
  5. Tóbanjáró (2003-as születésű, sárga, angol telivér) – Tenyésztője: Varga István; Tulajdonosa: Dr. Budai Géza, Szeged

 

Ezek közül Horka és Tóbanjáró magyar tenyésztésű lovak, a többiek Németországból importált mének. Carte Noire-t nagyszerű származása és remek ugrókészsége tette kiemelkedővé.

További 6 ménjelölt kapott korlátozott fedeztetési engedélyt.

A következő napirendi pont a fedezőmének bemutatója, majd díjugrató versenye volt.

A rendkívül népes számú közönség még 13 fedezőmén felvezetését láthatta, a ménekről készült videóval együtt, többek között olyan sztárméneket, mint Cristo, Carpaccio, Nikidam du Chateau vagy Bremen Plan.

A 300.000 forint díjazású díjugartó versenyszámban  verőhiba nélkül 4 páros teljesített: Timpex Emlék (lovasa ifj. Szabó Gábor), Champion P. H. (Kádár Attilával), Fortender(hátán Búza Krisztiánnal) és Frederik (Horváth Balázzsal). Az összevetésben első helyen végzett Fortender, a második helyezést pedig Champion P. H. érte el, illetve Frederik lett még dobogós.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.