Nemzetek Díja idén is Budapesten

Öt év szünet után, tavaly Magyarország ismét visszakerült a Nemzetközi Lovas Szövetség legrégebbi versenysorozatába a Nemzeti Lovarda minden igényt kielégítő center pályájának köszönhetően. A múlt évi CSIO verseny erőn felüli összefogással, sok-sok áldozatos támogatóval és önkéntes munkavégzéssel, de a terveket messze felülmúló sikerrel zárult.

 

Idén is két hétvégén, június 27-30-án az utánpótlásnak, míg július 11-14-én a felnőtt korosztálynak rendezik meg a rangos versenyt. A második évre már közel húsz ország több mint kétszáz lova és száz lovasa várható, hogy meglátogatja Magyarország fővárosát. A tavalyi verseny jó hírét követően a világranglista toplovasai is érdeklődnek a budapesti CSIO iránt. A Nemzetközi Lovas Szövetség idén az új fő támogató – a Furusiyya – belépésével kiemelten kezeli a 104 éves versenysorozatot, így csak azok a versenyhelyszínek kaphattak lehetőséget, ahol az elvárt minőség mellett a sportágat jellemző igényesség is komoly szerepet játszik. Jó néhány európai ország városa, fővárosa kihullott a válogatáson, de a tavalyi sikeres verseny eredményeképpen a budapesti Nemzeti Lovarda, ezáltal a magyar díjugratás, a hazai lovassport is bekerülhetett idén az elit társaságba. A CSIO versenyen a pénteki Nemzetek Díja és a vasárnap délutáni Nagydíj versenyszámok lesznek a négynapos erőpróba programjának fő eseményei. A szervezőbizottság már lelkesen készül, hogy a versenyre ellátogató közönség, a versenyzők, a hozzátartozók a sport mellett olyan szórakozási lehetőséget kapjanak, hogy a sportértéken túl egy feledhetetlen élménnyel is gazdagodjanak Budapesten.

Ismét nagy szükség lesz a támogatók, a pártoló tagok és önkéntesek összefogására, hiszen a verseny rendezési költsége óriási. Csak a kötelezően kiírt pénzdíj nagysága meghaladja a harminc millió forintot, amin túl a húsz ország lovasainak szállás és étkezési költségeit is a rendezőnek kell állnia. A Nemzetközi Lovas Szövetség szponzorain keresztül alaptámogatást nyújt, és ígéretet kaptunk bizonyos mértékű állami támogatásra, de idén is elengedhetetlen az egyéni szerepvállalás. Ezúton fordulunk mindenkihez, aki a szívén viseli a sportág jelenét, jövőjét, hogy lehetőségei szerint ismét járuljon hozzá a 2013-as CSIO sikeréhez.

Megindult a csapatépítés; a gyermek, ifjúsági és fiatal lovas válogatott szezonnyitó edzőtáborával kezdte meg a közös felkészülést, ahol megfogalmazódott, hogy idén sem lehet más cél, mint a budapesti CSIO-n való győzelem. Tavaly, 14 év után szólalhatott meg újra a magyar himnusz az ifjúsági csapat győzelmekor, ami sok-sok hazai lovasnak töltötte el boldogsággal és büszkeséggel a szívét. Bízunk idén is felnőtt lovasainkban, akik az Európa-bajnokságra vezető út egyik fő állomásának tekintik a CSIO versenyt, és reméljük, hogy a bombaerős nemzetközi mezőnyben lesz magyar siker.

Bő két hónappal a rendezvény startja előtt a szervezőbizottság minden hozzájárulást és pozitív lendületet adó tettet vár, hogy ünnepelhessük a magyar lovassportot, és meghatározó mérföldköve legyen törekvésünknek, hogy ismét lovasnemzetté válhasson Magyarország.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.