Összefoglaló a 2014-es Fiat Díjugrató Országos Bajnokságról

A 2014-es Fiat Díjugrató Országos Bajnokságán először a csapatverseny szereplői között történ bajnokavatás. A felnőtt kategóriában már pénteken eldőlt az aranyérem sorsa. A mindig izgalmas csapatversenyt nagy érdeklődés övezte és a nézői kíváncsiság fokozottan erős volt a csapattagok és kísérők körében. Az első fordulóban a Bács-Kiskun Megye 1-es csapat remekelt és első helyen fordultak a második fordulóra. A második menetben is tartotta jó formáját Bács-Kiskun együttese megvédték magyar bajnoki címüket 2014-ben.

A csapat tagjai:

Marton András, PM Fortuna

Füzér Gábor, Le Royal

Babó Szilvia, PM Focus

Horváth Balázs, PM Jumping Lady

Csapatvezető: Fábián István

 

Szombaton tovább fokozódtak az izgalmak további 2 kategória csapatai küzdöttek a bajnoki címért. A Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság 2014 évi újdonsága, hogy az amatőrök részére is kiírt a szakág csapatversenyt, amelyre óriási érdeklődés bizonyult. Az amatőr kategória népszerűsége vélhetően tovább növekszik az idén bevezetett csapatversenynek köszönhetően. A legnépesebb kategória középdöntőjének során mérték össze tudásukat a csapatok, amelyből nyolc együttes állt össze a kétfordulós versenyszámra. Az amatőr csapatversenyt végül Pest Megye I-es csapat nyerte.

 

A csapat tagjai:

Kölcsei Rieder Roland, Arriba

Botos Eszter, Mont Banc

Vindeczker Barbara, Vendetta

Gajda Fanni, Airvent Monney

Csapatvezető: Steiner András

 

A fiatal és ifjúsági középdöntő során, szombaton félnégykor kezdődött ifjúsági és fiatal lovasok csapatversenye. Három úgynevezett vegyes csapat nevezett, ami azt jelenti, hogy a fiatal és ifjúsági kategóriás lovasok közösen alkottak együtteseket. Tulajdonképpen a tavalyi eredmények képződtek le. A 2014-es fiatal csapatbajnok ismét Pest Megye együttese lett

A csapat tagjai:

Mráz Tamás, Dzsango

Reisz Panna, Captain

Varga Ábel, Falco

Vándor Zsófia, Quintus

Csapatvezető: Varga Zoltán

 

Izgalmas versenyt hozott a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság első döntője, a reggel nyolckor indult amatőr finálé. Huszonhárom lovas startolt, a számot egyszeri összevetéssel rendezték a 125 cm-es magasságú pályán. A bajnokságért egyértelművé a vált a versengés az utolsóként induló Debreczeni Éva (Baby Queen) kiváló, hibátlan lovaglásának köszönhetően. Csak a dobogó többi fokáért alakult ki nagy csata és összevetés. Ebben volt gyakorlatuk a résztvevőknek, mert már valamennyien álltak dobogón amatőr kategóriában, de magyar bajnoki címnek még nem örülhettek és ezúttal is az ezüstéremért küzdöttek. Botos Eszter, Milesz Eszter, Ötvös Nóra nagy csatát vívtak. Érdekesség, hogy mindhárom összevető szürke lóval versenyzett és az első öt lovas a hölgyek köréből került ki. Végül Milesz Eszter Hot Chocolate nyergében szerezte meg az ezüstöt, a bronzot pedig Ötvös Nóra Mákos Nadli F-fel.

Az amatőr döntő első három helyezett eredménye:

1. Debreczeni Éva, Baby Queen, Állatorvos-tudományi Kar TLC, 0 hp
2. Milesz Eszter Hot Chocolate öv. 0 hp, 35,16
3. Ötvös Nóra, Mákos Nadli F öv, 0 hp 35,53

Tizenegy lovas nevezett a nap második döntőjére a Fiat Díjugrató Magyar Bajnokságon, ahol 135 cm-es magasságú akadályok várták a az ifjúsági lovasokat. A délelőtt 10 órakor kezdődött számot két fordulóban rendezték. A papírforma alakult az első fordulóban. A korábbi napokon is egyenletes teljesítményt nyújtó Újvári Barbara, utolsó indulóként hibátlanul lovagolta Tháliát. Rövid pihenő után a lovasokat már magasabb, 140 cm-es magasságú pálya várta. Újvári úgy folytatta a második forduló – egy apró hibát kivéve -, mint az elsőt és összteljesítménye alapján nem volt kérdés magyar bajnoki címe az ifjúsági kategóriában. A 2. helyért összevetésre került sor Bagyánszky Gabriella és Szladek Máté között. Az izgalmas párharcból Bagyánszky Bherna nevű lovával került ki győztesen és megszerezve a bajnoki ezüstöt.

Az ifjúsági döntő első három helyezett eredménye:

1. Újvári Barbara, Thália, Carussel Lovas SE, 4 hp, 55,07 mp
2. Bagyánszky Gabriella, Cesanne, Prosper LK, 12 hp, öv. 4 hp, 322,28 mp
3. Szladek Máté, Bherna, Mátai Ménes SE, 12 hp, öv. 8 hp, 28,38 mp

A Fiat OB félegykor elkezdődött fiatal lovasok döntőjén szintén tizenegyen neveztek. Az akadályok magasságát 140 cm-esre építették és az „A” pályán 10 darabot helyeztek el és vizesárok is nehezítette a párosok feladatát. A lovasok a hozott eredmények szerinti fordított sorrendben indultak, tehát a végén léptek színre a legjobbak. Ennek megfelelően, a tegnap kétszer is dupla hibátlant lovagoló Szilágyi Réka Médea Of Brightnessel startolt utoljára az „A” pályára. A Prosper LK lovasa egyenletes, szép pályát ment, bár egy akadályt leütött, de továbbra is vezető helyen várta a második fordulót, mert ellenfelei is hibáztak. Az akadályok száma 8-ra csökkent, a feszültség annál magasabbra a “B” pályán. Szilágyi Réka és Médea Of Brightness páros bírta cérnával és magabiztosan győztek.

Az fiatal lovas döntő első három helyezett eredménye:

1. Szilágyi Réka, Médea Of Brightness, Prosper LK, összesített hiba: 5,18 hp
2. Vándor Zsófia, Quintus, Varga Ménes GYLE, összesített hiba: 13,47 hp
3. Matyi Bianca, Cortina, Zselic-Farm, összesített hiba: 20,67 hp

A Fiat Díjugrató Magyar Bajnokság leginkább várt eseménye, a felnőtt döntő pontban 15 órakor teltház előtt kezdődött. Tizenkilenc induló nevezett a kétfordulós döntőbe, ahol először tíz darab 150 cm magas akadály várt a lovasokra, plusz egy vizesárok is nehezítette a dolgukat. Ahogy az előző döntőkben itt fordított sorrendben lovagoltak be a párosok. Nem sok hibátlan teljesítmény született. Nagyot lépett előre Füzér Gábor (Le Royal), aki nem ütött akadályt, de időtúllépés miatt 1 hibapontot kapott, ezzel a harmadik helyen várta a folytatást. Ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel, egy verőhibával a második helyen várta a következő fordulót. A legesélyesebb Horváth Balázs (PM Jumping Lady) két verőhibát ejtett, de még ezzel is elsőként fordult.

Bár izgalmasan alakult a végjáték, Horváth Balázs végül nagyon szép pályát ment és megnyerte a magyar bajnoki címet és ezzel a Fiat 500-as személyautót. Horváth Balázs: „Az első körben nem igazán ugrott jól PM Jumping Lady, kicsit feszes, merev volt és így bejött két verőhiba. Persze ilyen magas, nehéz pályán ez benne van. Nagyon szoros volt az eleje és a második körben próbáltam higgadt maradni.”

 

A győztes Horváth Balázsnak ez már a negyedik magyar bajnoki címe a harmadik lóval. PM Jumping Lady-vel ismételt, akivel tavaly is bajnok lett. A második helyezett az egész verseny alatt kiegyensúlyozott jó teljesítményt hozó ifj. Szabó Gábor lett. Ritkaság, hogy a dobogón hölgy lovast köszönthetnek, ez most bekövetkezett Hugyecz Mariannak (Chacco Boy) köszönhetően.

A díjakat Lázár Vilmos a Magyar Lovas Szövetség elnöke, Filiberto Barbero, a Fiat Group Automobiles Central & Eastern Europe Kft. regionális ügyvezető igazgatója, Szotyori Nagy Kristóf, a Díjugrató Szakág elnöke, Juhász Tibor, a KB Autoteam Kft. ügyvezetője és Schlezák Melinda, a versenybíróság elnöke adták át a győztes és helyezett lovasoknak.

A felnőtt döntő első hat helyezettjének eredménye (összesített):

1. Horváth Balázs, PM Jumping Lady, Airvent LK, 8,34 hp
2. Ifj. Szabó Gábor, Timpex Bölcsész, Timpex Nyíregyháza LK, 16,00 hp
3. Hugyecz Mariann, Chacco Boy, Hetényegyházi Hullám, 16,87 hp
4. Técsy Attila, Chacco, Nyíregyházi Főiskola, 19,05 hp
5. Lázár Zoltán ifj., Lacrima Di Felicita, Lázár Lovaspark SE, 21,45 hp
6. Füzér Gábor, Le Royal, Kiskunhalasi LTSE, 21,70 hp

 

Forrás: www.dijugratoob.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.