Osztrák és magyar lovas rendőrök találkozója a Nemzeti Lovardában

A Készenléti Rendőrség Lovas alosztályának otthont adó Mosonyi utcai bázis alig néhány méterre található a Nemzeti Lovardától, így mi sem természetesebb, minthogy a rend lovas őrei reggelenként a Tattersall pályáin gyakorolnak. A mindennapos edzés mellett ezúttal azonban különleges esemény helyszíne volt a lovarda: a magyar lovas rendőrök osztrák kollégáiknak adtak bepillantást munkájukba és mindennapjaikba.

Ausztriában 1955-ben megszűnt a lovasrendőri szolgálat, azonban a jelenlegi kormány az illegális migráció visszaszorítása miatt szeretné ismét bevezetni, ezért kezdeményezte a találkozót és a tapasztalatcserét az osztrák nagykövetség – mondta el Madarász Róbert rendőr őrnagy, a Készenléti Rendőrség Lovas Alosztályának vezetője. Ausztriában jelenleg négy lovas rendőr teljesít szolgálatot, ők érkeztek két napra magyar kollégáikhoz, hogy megismerjék munkájukat, működési rendszerüket, feladataikat, felszereléseiket és persze lovaikat.

Az osztrák látogatóknak a Lovas Alosztály hat nóniusz lova és lovasaik teljes felszerelésben mutatták be napi edzésmunkájukat és azokat a különleges feladatokat (például padon ülő alakok közötti átugratás, hídon való átkelés, vagy egy-egy akadály szüggyel való eltolása), amelyek fontos részei a rendőrlovak kiképzésének. Az egység egyik magyar sportlovával pedig ugrómunkát mutattak be.

A gyakorlati bemutatót a Nemzeti Lovarda Tudásközpontjában a Lovas Alosztály feladatairól szóló prezentáció követte, majd a napot a Mosonyi utcai bázison zárták a látogatók a lovak és felszereléseik, valamint a szíjjártó és a patkolókovács munkájának megtekintésével.

Mint Madarász Róbert elmondta, öt év alatt, több évjárat lovainak kipróbálásával építették fel a nóniusz rendészeti profilját a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasággal együttműködve. A projekt sikerét mutatja, hogy a nóniuszok rendészeti célú alkalmazását egyre élénkebb nemzetközi érdeklődés övezi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.