A sportlovak küllemi és mozgásbírálata

A Tenyésztők Hétvégéjének legfontosabb része a fedezőmén jelöltek vizsgája, ami minden évben nagy érdeklődésre tart számot. Ezúttal a küllemi és mozgásbírálat kulisszatitkaiba adunk betekintést.

A küllemi bírálat célja

A tenyészállatok kiválasztásánál nem nélkülözhető a küllemi bírálat, ugyanis küllemi elbírálás alapján nagy valószínűséggel ki lehet szűrni a használhatóságot károsan befolyásoló tulajdonságokat hordozó egyedeket. A bírálat célja nem az aprólékos hibakeresés, hanem az egyed használati és tenyésztési szempontból való küllemi értékelése.

A bírálat adatainak a feljegyzésére és vezetésére a küllemi bírálati lap szolgál, ahová a bíráló bejegyzi a ló minősítését (ez lehet: nem megfelelő, megfelelő, kívánatos), valamint szöveges megjegyzéseit. A bírálók először oldalról, majd elölről és hátulról is megszemlélik a lovat, értékelik a ló nemi jellegét, testfelépítését, testarányait, lábállását és izmoltságát.

Természetesen rögzítésre kerülnek az esetleges küllemi hibák is, mint például a felemás paták, franciás lábállás vagy a durva fejforma.

Jármódok bírálata

A lépés, ügetés kézen felvezetve a küllemi bírálat részeként, a vágta szabadon, a szabadonugrás előtt vagy után elengedve történik. A bíráló minősítését (nem megfelelő, megfelelő, kívánatos) és megállapításait a küllemi bírálati lapon jegyzi le.

A bíráló a ló vezetésének irányvonalába állva ítéli meg – először lépésben, majd ügetésben – a ló mozgását. Elbírálja a mozgás szabályosságát (vonalon jár), vagy az attól való eltérést (elöl vagy hátul szűken vagy tágan jár, hadonászik, keresztez, lapátol, kaszál, csavar stb.). Oldalról pedig megfigyeli, hogy a ló mozgása térnyerő, rugalmas és lendületes-e.

Tovább az MSLT Tenyésztők Hétvégéjének részletes programjára >>

Fotó: Somogyvári Anett, SAPhoto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.