Szívvel, szenvedéllyel és a tudomány erejével – interjú Prof. Dr. Sótonyi Péterrel

Vallja, hogy bármit is csinál az ember, azt csak szeretettel, szívvel és szenvedéllyel érdemes. Prima Primissima díjra való jelölése kapcsán Prof. Dr. Sótonyi Péternél járt a Pegazus Lovas Magazin stábja.

Új alapokra helyezte az anatómiaoktatást

Mint mondja, a sorsa megpecsételődött akkor, amikor lovagolni kezdett, mert onnantól kezdve minden vágya az volt, hogy állatorvos lehessen és lovakat gyógyíthasson. A sors furcsa fintora, hogy végül nem állatorvosként, hanem anatómusként találta meg a helyét, illetve az Állatorvostudományi Egyetem dékánjaként szolgálja az állatorvoslást. De mint mondja, mindene lett az oktatás – és az Egyetem.

Pedig lehetett volna ez másként is: karrierje elején három évet dolgozott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, és bár ott is marasztalták, a szíve visszahúzta az István utcai campusba.

Itt pedig graduális és posztgraduális képzésében szerzett több mint 35 éves tapasztalata alapján nemzetközileg is elismert oktatóprogramok készítésével új alapokra helyezte az állatorvosi anatómia oktatását. Hallgatói visszajelzések alapján 44 alkalommal nyerte el az év oktatója elismerést és egy alkalommal országosan is az „Év oktatója” címet kapta.

Prof. Dr. Sótonyi Péter kiemelten fontosnak tartja, hogy a hallgatók találkozzanak és tapasztalatot szerezzenek későbbi pácienseikkel. Ezért ebben a tanévben bevezette az úgynevezett hetesi szolgálatot: a hallgatóknak tízfős váltásokban egy-egy hetet kell tölteniük az Egyetem gazdaságában, minden hallgatónak fel kell ülnie a lóra, mindenkinek meg kell tanulnia felszerszámozni, befogni, hajtani és lovat ápolni.

Prof. Dr. Sótonyi Péter

A magyar lovas élet egyik pártfogója

“Nagyon fontosnak tartom, hogy szeressük a lovat és a gyermekeinkkel is minél inkább szerettessük meg” – vallja. Ezért pedig aktívan tett is, hiszen részt vett a Nemzeti Lovas Program kidolgozásában, 2009 óta a Magyar Lovassport Szövetség alelnöke, és mindemellett a Nemzeti Lovardáért Alapítvány kuratóriumának tagja.

“A legfontosabb az, hogy teljesen mindegy, mit csinál az ember, azt csak szeretettel, szívvel és valóban szenvedéllyel lehet. Szívvel, szenvedéllyel és a tudomány erejével. Nem hiszek abban, ami mögött nincs tudomány” – mondja.

A Prima Primissima Díjról

A Prima Primissima küldetése, hogy példaképeket állítson a társadalom elé: azokat a kiválóságokat, akiknek teljesítménye, emberi tartása, értékrendje követendő lehet mindannyiunk számára.

Az elismerést évenként ítélik oda a kiemelkedő teljesítményt felmutató jelöltek közül legjobbnak választottaknak és tíz kategóriában indulnak a jelöltek. A kategóriánként megválasztott három-három Prima, azaz összesen harminc jelölt közül titkos szavazással kerül ki minden kategória Primissima-díjasa, valamint a publikum által odaítélt Prima Primissima Közönségdíj nyertese.

A szavazatokat +36 70 707 7000 telefonszámra lehet küldeni Prof. Dr. Sótonyi Péter Tamás SMS kódja, a 15 beütésével. A szavazás 2017. november 29-én éjfélkor zárul.

2017.11.23.
Fotó: Állatorvostudományi Egyetem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.