Újabb rekord a Nemzeti Lovardában

A Nemzeti Lovardában a téli szünet utáni első Országos Minősítő versenyre február utolsó hétvégéjén került sor. Magyarországon a díjugrató versenyek történetében rekord számú nevezés érkezett, 4 nap alatt 1411-szer szólalt meg a startcsengő.  

Négy napon keresztül volt A2-es versenyszám, melyen összességében a négy nap alatt több start volt, mint a korábbi években  már megszokott nevezőkkel zsúfolt A1-ben, ezzel is alátámasztva a Díjugrató Szakág elnökségének döntését a díjugrató szabályzat pénzdíj elosztására vonatkozó változtatását. A módosítás eredménye ezen a versenyen is jól látszik, több induló volt a 130-135 cm-re kiírt versenyszámban, mint a 125 cm-es magasságon, valamint magasabb létszámú induló volt az A3-as versenyszámban is. Ez a döntés a sportág hosszú távú fejlődését szolgálja.

A pályákat Karádi László építette, melyek jól mutatták a fiatal lovak felkészültségi állapotát néhány héttel a Fedettpályás Döntő előtt. Csütörtökön és pénteken is az 5 éves minősítő versenyszámot a Casall x Contender származású PM Casello – Horváth Balázs páros nyerte, nagyszerű teljesítménnyel. Érdemes megemlíteni, hogy a pénteki 6 éves lovak minősítő versenyszámát az 5 éveseknél nyerőszériában lévő PM Casello féltestvére, Agropoint Casall (Casall x Claudio’s Son) nyerte Krucsó Szabolccsal.

A csütörtök este kezdődő A/2 *-os kétfázisos elbírálásra kiírt versenyszámot, a mindig gyors Márki Zoltán – Gavallér páros nyerte, Varga Balázs Lottija, és Krucsó Szabolcs Wodkája előtt.

A pénteki versenynapot a kezdő lovasok nyitották, ahol Ódor Evelin győzött kimagasló 8,4-es stílusponttal. Este háromnegyed nyolckor a hibaidős elbírálású A2* -es versenyszámot a horvát színekben versenyző Kristina Lesjak nyerte Damezellel, maga mögött hagyva a magyar junior bajnok Pepitát James Wingrave-el, és a Ceglédi Lovasklub lovasát, Faluhelyi Ádámot a Casino x Carry származású szürke Casolettával.

Akik pénteken, az 5 éves minősítő versenyszám alatt online voltak a riderline.net-en, tudhatják, hogy egy újítást vezettek be, Szebényi Dániel élőben kommentálta az eseményt, hogy élvezhetőbbé tegyék a versenyt, azok számára is, akik nem lehetnek jelen.

Szombatra gyönyörű napsütéses, tavaszi időjárás köszöntött be, ennek köszönhetően sokan kilátogattak, hogy a helyszínen követhessék az eseményeket. Ezen a napon az 5 éves lovak számában a Krucsó Szabolcsnak lovagló Sirokai Zsófia győzedelmeskedett Centadel apaságú pej heréltjével, Edwarddal. Az ifjúsági lovasoknál Kiss Zsuzsanna az Equest-Sport Lc lovas hölgye, a hétvégén egyik legmagasabb 8,8-as sítulusponttal tudott győzedelmeskedni. Ezt követően a 6 éves lovaknál ismét Krucsó Szabolcs másik lovával, Sherryvel a Kalimeris D’ Ariel apaságú kancával érték el az első helyezést. Az esti A/2 ** versenyszámot a magyar-angol lovasunk nyerte meg Pepitával, ahol a szomszédos országból érkező lovas hölgy 5. helyen végzett, vasárnapra viszont ismét a dobogó első fokára állhatott.

A versenyzési kedv vasárnap estére sem hagyott alább. Az A/3*-as versenyszám a késői időpont ellenére sok néző, valamint magas létszámú induló részvételével zajlott. A 24 indulós versenyszám alappályáján 8 hibátlan eredmény született. Az összevetésbe bejutott lovasoknak nem volt könnyű dolguk és csak hárman tudták hibapont nélkül befejezni a versenyszámot. Füzér Gábor és a Stauffenbeg x Le Matin származású pej herélt Le Royal páros keveset kockáztatott és inkább a megfontoltan teljesítették az összevetés ugrásait így szerezve meg a 3-dik helyet. A mindig gyors és precíz Krucsó Szabolcstól a tőle elvárható villámgyors lovaglást láthattunk, azonban Agropoint Cosmos teljesítménye ezúttal “csak” a második helyre volt elegendő. Tóth László magabiztos és gyors lovaglással nyerte meg a versenyszámot a folyamatosan meggyőzően ugró magyar tenyésztésű Istafan x Lord Major származású Istivel. Az impozáns szürke herélt, Isti méltán lett a 2013-as év ugrólova. Az izgalmas versenyszám méltó befejezése volt a 4 napos, minden szempontból kiemelkedő Országos Díjugrató Minősítő versenynek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.