Újra megtekinthető a Nemzeti Lovardában Platthy József szobra

A Széchenyi István Emlékverseny keretében került sor egyetlen olimpiai érmes lovasunk szobrának újraavatására a Nemzeti Lovardában.

120 éve született a magyar lovassport legeredményesebb versenyzője, Platthy József, aki az 1936-os berlini Olimpián bronzérmet szerzett Sellő nevű lovával. Az 1990-ben elhunyt lovasról Domonkos Béla által készített szobor 1991-ben került átadásra a Nemzeti Lovardában, a szoboravatáson részt vett Balczó András, a Nemzet Sportolója is.

A Platthy Józsefnek emléket állító alkotás a 2016-ban kezdődő felújításig állt a Nemzeti Lovardában, május utolsó hétvégéjén pedig ismét elfoglalta az őt megillető helyet a főépület előtti parkban. Az ünnepélyes szoboravatásra a Gróf Széchenyi István Nemzetközi Díjugrató Emlékverseny szombati napján került sor.
Az eseményen beszédet mondott Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, valamint Prutkay Zoltán, a Nemzeti Lovarda korábbi igazgatója. Sipos Imre színművész Arany János Nyalka huszár című költeményét szavalta el.

A szobrot a Platthy család képviseletében Szántó Kinga, valamint Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke és Fábiáncsics Gábor, a Nemzeti Lovarda igazgatója leplezte le.

Az eseményről készült további fotók megtekinthetőek a Nemzeti Lovarda Facebook oldalán. Tovább az albumra »

Fotó: Hajdu Krisztina/Lovasfoto.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Kérdése van?

Hívjon minket, vagy töltse ki az alábbi űrlapot, és mi kapcsolatba lépünk Önnel.